Medicinstuderende demonstrerer mod uddannelsesreform

Kilde: https://dagensmedicin.dk/medicinstuderende-demonstrerer-mod-uddannelsesreform/

De medicinstuderende marcherer fra Panum Instituttet til Christiansborg i morgen i protest mod den nye lægeuddannelse. Ca. 2.000 har skrevet under på en underskriftsindsamling

Iklædt hvide kitler mødes medicinstuderende fra hele landet i morgen i København og går mod Christiansborg. De studerende er utilfredse med den aftale om lægeuddannelsen, som Lægeforeningen og Yngre Læger i sidste uge indgik med indenrigs- og sundhedsministeren.

Det er særligt den såkaldte fireårsregel, der bringer sindene i kog. Ifølge reglen må der maksimalt gå fire år, fra en nyuddannet læge påbegynder turnus, til vedkommende påbegynder en speciallægeudannelse. Ideen er at sikre en hurtigere speciallægeuddannelse og dermed flere speciallæger.

Men reglen vil tvinge unge læger ud i specialer, de ikke brænder for, mener Bjarne Skjødt Worm, som er formand for Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL), der har arrangeret demonstrationen.

»Vi vil meget gerne have, at folk bliver hurtigt færdige som speciallæger. Men ikke under tvang. En psykiater, der ikke vil være psykiater, er ikke nogen god psykiater,« siger Bjarne Skjødt Worm.

Af de fire år skal unge læger efter 1. februar 2008 bruge et år på turnus og et år på en introduktionsstilling. Det levner to år til at kvalificere sig til en speciallægeuddannelsesstilling – og ingen tid til at træffe det forkerte valg eller blive udsendt til humanitært arbejde, mener Bjarne Skjødt Worm. FADL er derfor bekymret for konsekvenserne af fireårsreglen og mener ikke, at den vil virke efter hensigten.

»Når de studerende ikke har tid til at kvalificere sig til en speciallægeuddannelse efter turnus, så vil de gøre det under uddannelsen, og det vil betyde en længere lægeuddannelse,« siger Bjarne Skjødt Worm og tilføjer:

»30 procent af de medicinstuderende er svenskere og nordmænd. Gad vide, hvad de gør, når forholdene i Danmark er dårligere end i deres hjemlande?«

Desuden er FADL bekymret for de fremtidige muligheder for at tage en ph.d.-grad. De tre år, som den tager, godskrives nemlig kun med halvdelen i fireårsreglen. Og det levner for kort tid til at komme til at vælge forkert, mener FADL.

Formand af Yngre Læger, Mette Worsøe, forstår godt de studerendes vrede.

»Jeg ville ikke selv have lavet fireårsreglen, hvis jeg kunne bestemme. Jeg forsøgte selv at forklare ministeren, det var en dårlig idé. Men uanset advarslerne synes tidsfristen at være helt central for regeringen, så de kan skabe den synlige effekt.«

Foreningen af Yngre Læger har arrangeret medlemsmøder i Odense, Ã…rhus og København i løbet af måneden for at lade de studerende og de unge læger komme til orde.

FADL opfordrer alle læger til at skrive under på en underskriftsindsamling på det private forum for medicinstuderende, www.studmed.dk. Ved redaktionens slutning havde 1.820 læger og lægestuderende skrevet under. Med underskriften protesterer lægerne mod fireårsreglen og Yngre Lægers deltagelse i aftalen.

Årgang særlig ramt

Særligt den første årgang, der afslutter turnus efter de nye regler, er urimeligt hårdt ramt, mener Frederik Frost Nielsen, som er ansat i turnus på Sygehus Fyn i Svendborg, og som står bag studmed.dk. De skal nemlig, som konsekvens af de nye regler, kæmpe om samme speciallægestillinger, som de turnuslæger, som bliver færdige med halvandet års turnus efter de gamle regler, og som ikke er underlagt fireårsreglen, samt med læger, som har haft ubegrænset tid til at kvalificere sig til deres speciallægeuddannelse.

»Man lukker døren til de populære speciallægeuddannelser i med et smæk. Og det er urimeligt, at det går ud over de studerende og de yngste læger, når problemet har eksisteret i årtier og med mine øjne er en konsekvens af en fejlslagen videreuddannelsespolitik,« siger Frederik Frost Nielsen. Læs mere.

Martine Lind Krebs

Har du også læst?